Celtic Spirit spiritualiteit, Natuurreligie, Keltische festijnen, Volle en nieuwe maan rituelen


Ga naar de inhoudsopgave

Dromen

Droominterpretatie: hoe doe je dat? (Deze tekst is afkomstig van: http://www.droomnet.nl
Stappen om zelf je droom te begrijpen

Schrijf je droom op
Schrijf je droom op in de tegenwoordige tijd. Dus niet: ik liep door een donker bos. Maar: ik loop door een donker bos.
Beschrijf wat je ziet, hoort, ruikt, meemaakt. Je interpreteert niet, maar je beschrijft zonder na te denken over de mogelijke betekenis.
Je beschrijft de omgeving in de droom nauwkeurig, de andere droomfiguren, wat je zelf doet en wat er gebeurt.
Vaak herinner je je veel meer dan je had gedacht. Let ook op details die op het eerste gezicht niet zo opvallen. Misschien een raam, een vloer, licht en donker, hebben bomen blad of niet, zijn er veel mensen op straat of juist niet, hoe ziet de weg eruit waarop je loopt, waar bevinden de andere droomfiguren zich ten opzichte van jezelf?


Hoe voel je je?
Leun dan achterover met je ogen gesloten. En laat de droombeelden eens de revue passeren. Wees je bewust hoe je je voelt. Neem de tijd om dat rustig te laten opkomen. Laat dat gevoel er dan zijn. Wat komt er nu bij je op? Misschien ken je dit gevoel van vroeger, of van andere dromen, of van kort geleden? Of misschien ken je het als een basisstemming in je leven?
Schrijf op hoe je je voelt en wat je herkent.

Droomgeschenk
Is er een beeld in je droom waar je een positief gevoel bij krijgt? Een bloem, een mooie man of vrouw, een bijzondere jurk die je aanhebt, een ruim gebouw, een boom, een sterk paard of een sierlijke vogel, een heldere waterval, een mooie kleur?
Misschien roept dit een gevoel van vrede bij je op, of enthousiasme, warmte, sprankelende vrolijkheid, speelsheid, rust, ruimte….
Zo’n beeld is het geschenk van deze droom. Geef dit gevoel dan alle ruimte. Geniet er van.
Deze droombeelden vind je misschien niet in elke droom. Geeft niet, dan is het er misschien een volgende keer.

Droomboodschap
Nu laat je alles nog eens bezinken. Wat heeft je het meest getroffen? Wat is voor jou het meest essentiële van je droom? Wat is de belangrijkste boodschap van je droom? Of je belangrijkste inzicht? Bedenk dan een titel voor je droom die de essentie samenvat.

Belangrijk: samen of alleen
Je kunt op deze manier veel over je droom te weten komen. Maar….
je hebt vaak blinde vlekken als het om jezelf gaat. Aspecten van je persoon, van je uitstraling die jezelf niet zo makkelijk ziet, maar anderen wel. Je kijkt naar je droom vanuit het perspectief van de persoon zoals je die zelf definieert. Dat is per definitie een onvolledig perspectief.

Je kunt dus best wat hulp van een vriend of vriendin gebruiken. Om je heldere vragen over je droom te stellen. En die aan jouw lichaamshouding en gezichtuitdrukking dingen ziet die jijzelf niet kunt zien. Met wie het veilig is om naar de moeilijke dingen in je droom te kijken. En met wie je de ontroering en het plezier die bij dromen horen, kunt delen.

Kleuren in dromen begrijpen

Zeggen droomkleuren iets over de persoon die je nu bent? Of over de persoon die je zou kunnen zijn? Als je droomt van rood: 'ben' je dan rood, of zou je 'rood' kunnen worden?

De persoon die je nu bent
Rood kan iets zeggen over de persoon die je nu bent: misschien ben je ook echt 'rood'. Rood is dan symbool voor bepaalde karaktereigenschappen. Je bent misschien enthousiast. Of opvliegend. Misschien ben je wel hevig verliefd. Zoals die vrouw die tijdens haar verliefdheid steeds droomde dat ze rode kleren droeg: een badjas, een jurk, een blouse.
De droom is dus kenmerkend: de kleur geeft iets weer over hoe de persoon ook echt is. Of op dat moment ook echt is.
Kenmerkende droomkleuren kun je vaak - maar niet altijd per definitie - zien in droombeelden van voorwerpen die door mensen zijn gemaakt. Of voorwerpen uit ons dagelijkse leven. Denk aan: een tafel, gebouwen, een kooi, een kast, etc.
Deze voorwerpen uit de praktijk van alledag verwijzen naar onze dagelijkse staat van bewustzijn. Naar de manier waarop we onze persoonlijkheid ervaren.


De persoon die je zou kunnen zijn
Veel vaker zegt de droomkleur iets over de persoon die je zou kunnen worden. Je bent misschien een gematigd, bescheiden mens. Rood in je droom zou kunnen betekenen dat zich een andere kant van jou aandient: iemand die wat vuriger of enthousiaster is.
Probeer om met de energie van de kleur in contact te komen: hoe voelt het om 'rood' te zijn?

Kleuren als archetype
Het hierboven al genoemd; gekleurde kleding wijst meestal niet op eigenschappen van de persoon die je nu bent, maar op een aspect van jou dat nog niet zo is ontwikkeld. Dus naar de persoon die je zou kunnen zijn.
Sterker nog: juist droomfiguren in opvallend gekleurde kleding zijn vaak uitgesproken archetypen. Dus: ze belichamen een energie of een thema van meer collectieve aard.
Zo is er de Man in het Zwart, de (Gesluierde) Vrouw in het Zwart, het Meisje in het Roze, de Vrouw in het Rood, en de Groene Man.
Ook gekleurde dieren geldt dat: iedereen voelt intuïtief wel aan dat een wit paard een volledig ander paard is dan een zwart paard.


Home Page | Jaarwiel | Godinnen | Maanrituelen | The Mabinogion | Kaarten | ogham | bomenritueel | evp | pendelen | Dromen | Entiteiten | wicca | Chants | Div Healing | Foto`s | contact | Link page | QR code | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu