Celtic Spirit spiritualiteit, Natuurreligie, Keltische festijnen, Volle en nieuwe maan rituelen


Ga naar de inhoudsopgave

Samhain

Jaarwiel

Tijd: 31 oktober
Andere namen: Winterfeest, Halloween

Kenmerk
Voor onze heidense voorouders begon het jaar met de donkere helft, net als de dag met de invallende duisternis begon. De Kelten noemden het Winterfeest Samhain en vierden het op de vooravond van november. De gekerstende vorm hiervan is Halloween, de vooravond van Allerheiligen. Samhain is het laatste oogstfeest. We denken daarbij vooral aan noten, zaden, de laatste appels, de laatste knolgewassen. Alles moet binnen zijn voordat de vorst invalt. Samhain is ook de tijd van de slacht. De hammen worden opgehangen, worst wordt gemaakt. Als er nu niet genoeg voorraden worden aangelegd om de winter door te komen, breekt er straks een harde tijd aan. Voor ons, met supermarkten die altijd genoeg te bieden hebben, is dat wat moeilijk voorstelbaar, maar in veel delen van de wereld is de wintervoorraad nog steeds van levensbelang. Samhain is ook een tijd dat het contact met de andere wereld wat gemakkelijker te maken is. We kunnen daarbij denken aan de geesten van de overledenen, die volgens Kelten, Germanen, Romeinen en de meeste andere heidense culturen niet naar een hemel of hel gaan, maar naar een andere wereld, die veel op de onze lijkt, en nog een paar generaties in de buurt van de gewone wereld blijven. Deze geesten kunnen worden geraadpleegd en hun hulp kan worden ingeroepen om bepaalde dingen tot stand te brengen. Door de kerk werd Allerzielen (2 november) aangewezen als dag dat men de overledenen herdenkt.


Viering van het Samhain feest
Tijdens Samhain is het gemakkelijker een persoonlijk contact met de wezens uit de andere wereld tot stand te brengen. Misschien is er een pas overleden vriend of vriendin die je graag nog een laatste keer wilt zien. Het bovenstaande moet niet worden voorgesteld als het sensationele optreden van een bovennatuurlijke verschijning. Soms is een vluchtige aanraking, een flauw lichtschijnsel of nauwelijks hoorbaar geluid het enige dat je kunt voelen of zien.
Door te orakelen tijdens een Samhain ritueel kun je de daar aanwezige krachten vragen je te helpen het juiste antwoord op een vraag te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het schouwen in een kristallen bol of zwarte spiegel, aan het leggen van de tarot of het divineren met stenen. In ons boek De taal van de orakels hebben we verschillende andere systemen uitgewerkt. Een daarvan is bedacht door een vriendin van ons in het kader van de door ons gegeven cursus voor het vieren van de Jaarfeesten. Ze nam drie hazelnoten: een oude, verschrompelde noot, een gewone en een buitengewoon grote en volle noot. Ze stelde zichzelf de vraag: "Hoe zal het komende jaar er voor mij uitzien?" Daarbij wierp ze de drie noten voor zich uit op een kleed. Ze had met zichzelf afgesproken dat de verschrompelde noot op een moeilijk jaar zou wijzen, de normale noot op een jaar zonder veel voor- of tegenspoed en de grote noot op een voorspoedig jaar. De noot die het verst van haar af zou vallen zou het antwoord bevatten. Voor Samhain is dit een eenvoudige methode om te zien wat het komende jaar zal brengen. aar doet worden.
Door magisch werk te doen tijdens een Samhain ritueel kun je de daar aanwezige krachten vragen je te helpen iets te veranderen. Het hieronder genoemde voorbeeld is door ons uitgevoerd tijdens een ritueel met vijftig mensen, waarvan de meesten niet waren ingewijd. Het is een goede manier om een magische handeling te verrichten met een groep of als je alleen bent. Je neemt een kaars met bijbehorende kandelaar of standaard, een ketel of schaal en drie smalle stroken papier. De kaars steek je aan. De ketel of schaal zet je ernaast. Op de eerste strook papier beschrijf je in een paar woorden een probleem. Op de tweede strook beschrijf je het doel dat je wilt bereiken en op de derde strook de weg waarlangs je dat doel wilt bereiken. Een voorbeeld kan zijn dat je werkloos bent en aan de slag wilt. Je kunt de strookjes dan als volgt invullen:

Probleem: Ik ben werkloos
Doel: Ik heb een vaste baan
Weg: Ik ga een sollicitatiebrief schrijven.
Deze strookjes ga je in elkaar vlechten. Het vlechten is een eeuwenoude handeling om iets dat je wilt bereiken magisch te bekrachtigen. Om drie stroken papier te kunnen vlechten moeten ze niet te breed zijn. Je moet ze aan de bovenkant op elkaar leggen en vastmaken, bijvoorbeeld met een nietje, lijm of draadje wol. Daarna vlecht je de drie stroken in elkaar en maakt ze aan de onderkant vast. Terwijl je het doel dat je wilt bereiken visualiseert zeg je: "Moge het vuur mijn wens transformeren naar de werkelijkheid." Hierna steek je met de kaars de ineengevlochten stroken aan en gooit ze in de ketel of schaal waar je ze laat uitbranden. Als je op het derde strookje had aangegeven iets te zullen ondernemen doe je dat na het ritueel of zodra de gelegenheid zich voordoet. In het gegeven voorbeeld ga je dus een sollicitatiebrief schrijven zodra je een geschikte vacature ziet.
We wensen je een fijne Samhain viering, waarin de oude orakels je de waarheid onthullen en magische krachten je geven wat je toekomt. Moge het nieuwe jaar je geluk en voorspoed brengen.Home Page | Jaarwiel | Godinnen | Maanrituelen | The Mabinogion | Kaarten | ogham | bomenritueel | evp | pendelen | Dromen | Entiteiten | wicca | Chants | Div Healing | Foto`s | contact | Link page | QR code | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu