Celtic Spirit spiritualiteit, Natuurreligie, Keltische festijnen, Volle en nieuwe maan rituelen


Ga naar de inhoudsopgave

wicca

Wicca, Wat weten we er van,

Wicca, ook wel Moderne Hekserij of De Oude Religie genoemd, is een natuurreligie, waarin we de Godin en de God centraal stellen. Wicca word je door inwijding. We geven onze religie vorm en inhoud door het vieren van acht Jaarfeesten en dertien volle manen. Wicca in deze vorm is na de Tweede Wereldoorlog in Engeland ontstaan. Wicca is wel gebaseerd op de religies uit de Nieuwe Steentijd, waarin een Grote Godin en haar partner, die vooral een Vegetatiegod was, overal in Europa en het Nabije Oosten werden vereerd. Gerald Gardner was de eerste heks die naar buiten trad en deze religie in brede kringen ingang deed vinden. Wicca's zijn georganiseerd in Covens. Een Coven bestaat meestal uit 5-13 leden. Er zijn ook Solitaire Heksen, die niet in een Coven werken. Wicca's gebruiken soms magie om dingen te veranderen, maar gaan daar als regel op een terughoudende manier mee om.


De Godin en de God
De Godin zien we belichaamd in de Aarde en de Maan en de God zien we in de vruchten die de Aarde voortbrengt. De God is ook degene die de Aarde bevrucht en de jaarcyclus op gang zet. Zonder de God zou de Aarde dor en dood zijn. Zonder de Godin zou er helemaal geen Aarde zijn. De Godin en de God vormen een polariteit van elkaar aanvullende krachten. In de heidense religies van de Oudheid werden vele Godinnen en Goden vereerd. Vaak werd oorspronkelijk op een bepaalde plaats een Godin en de God vereerd. Hun namen betekenden simpelweg Vrouwe en Heer. Toen in de Brons- en IJzertijd steeds grote gebieden werden veroverd en samengevoegd, werden de plaatselijke Goden en Godinnen vaak opgenomen in het pantheon van het betreffende rijk. De titels uit de oudere talen werden daarbij tot eigennamen. De meeste Wicca's keren terug naar de oude gebruiken om in de religie slechts n Godin en n God te vereren, die alle facetten van het leven bestrijken.
Voor ons is de Godin vooral de Grote Moeder, die vruchtbaarheid en nieuw leven brengt, maar ook te maken heeft met aftakeling, het afsterven van de natuur en de zorg voor de overledenen. De God is voor ons vooral een Vegetatiegod. Hij bevrucht de Godin, waardoor de natuur elk jaar vrucht draagt, en sterft met de oogst - om het volgende jaar weer in de nieuwe vegetatie herboren te worden. De dood van de God moet je niet letterlijk zien. Het is een symbool voor de cyclus van de natuur, die het leven mogelijk maakt (zie onder). De Wijngod Dionysos is een verschijningsvorm van de Vegetatiegod die ons bijzonder aanspreekt. Door de Romeinen werd hij Bacchus genoemd. In onze boek Encyclopedie van Westerse Goden en Godinnen gaan we vrij diep in op de betekenis van de Goden en Godinnen in de oude heidense religies.
Met dank aan: http://www.circewicca.nl/wicca.html


Wicca (2)
Een artikel van Hans van Meteren Over de auteur:

[-]

Eng gedoe of toch wel iets?
Net als over Tantra bestaan er nogal wat misverstanden over Wicca.Die misverstanden worden in het leven geroepen en gehouden door lieden die deze begrippen verdraaien en misbruiken. Vooral verhalen over ongebreidelde seks en louche rituelen doen het goed onder een bepaald publiek en als je dat dan kunt verkopen onder een bekende, aansprekende naam, dan is het kassa!

Dit is meteen een waarschuwing. Als je iets zoekt over Tantra of Wicca ben er dan op verdacht dat je ook geconfronteerd kunt worden met zaken die je absoluut niet wilt horen of zien.
InnerNed is ervoor bedoeld om je wegwijs te maken in een wereld die je misschien nog niet kent en waar je misschien nog vraagtekens bij zet. Prima, houden zo!! Een kritische houding is bijna noodzaak waar het gaat om alternatieve onderwerpen.
Maar laat het van de andere kant niet zover komen, dat je bij voorbaat afziet van de kennismaking. Onbekend maakt onbemind.... maar dat is niet altijd nodig.

Wat Wicca is
Laten we beginnen met wat Wicca niet is, dan kun je met een gerust hart verder lezen :-)

Wat Wicca niet is
Wicca heeft niets te maken met duivels, met orgien of met betoveren.Je hoeft er niet gek voor te zijn en als je een jongen of man bent kun je evengoed een heks zijn.Heksen zijn geen oude vrouwtjes op een bezemsteel en ze willen je niets aandoen en de duivel komt in het woordenboek van een Wicca niet voor.


Wat Wicca niet is
Een artikel van Hans van Meteren


Eerst even: iemand die leeft volgens de beginselen van Wicca wordt Wiccan of heks genoemd.
Meer dan 2000 jaar is het beeld van de heks verbonden met het kwade, met haat en godslastering. De oorsprong van dit beeld ligt in Christelijke mythen die bedoeld waren om mensen te bekeren tot het christendom.Door aan het woord heks (dat oorspronkelijk heler of wijze betekent) dit soort zaken te verbinden was het natuurlijk makkelijker om mensen over te halen hun oude religie te verlaten en over te stappen op het christendom. Het woord heks leidde al gauw tot angst onder de vaak weinig belezen en onontwikkelde mensen. Dat beeld is, ondanks alle ontwikkelingen die de mensheid heeft doorgemaakt, nog steeds blijven hangen.

De sprookjes die we allemaal nog wel kennen uit onze jeugd liegen er niet om: de heks is een kwade oude vrouw die door de lucht zweeft op een bezemsteel en een kat heeft die het k al niet goed met je voorheeft. Een oud kreng dat je opeet als je niet uitkijkt en allerlei dingen met je uithaalt alleen al door zich op het kwade en op jou (en het liefst een combinatie van die twee) te richten.

Wat een heks in ieder geval niet is en doet
Heksen aanbidden geen satan of duivel.
Satan, de duivel, is een beeld uit Christelijk georienteerde mythen, sagen en sprookjes. In die verhalen speelt de tegenstelling tussen goed en kwaad een belangrijke rol, en die tegenstelling wordt verbeeld door God en de duivel.

Wicca gelooft niet in een duivel, in satan. Wicca gelooft in een constante stroom van positieve en negatieve energie die het leven vormt.
Dus toch negatief??? Dus toch duivel??
Nee. Net zoals de stroom uit het stopcontact alleen een lamp kan laten branden als er een plus- en een minpool is, met positieve en negatieve energie, zo is er alleen leven mogelijk als deze twee aspecten van energie aanwezig zijn. Maar daarmee is geen oordeel verbonden, niet iets als goed of slecht, niet iets als God of duivel.
Nog los van de vraag of je iets wat goed of slecht is met een wezen kunt verbinden (is God echt een man op een wolk met een verrekijker in de hand die je als Big Brother voortdurend in de gaten houdt; is de duivel een mannetje met hoorntjes en een speer in de hand omgeven door vuur?), Wicca gelooft niet in goed of slecht, maar in het leven.

Heksen willen je niet betoveren.
Moderne heksen geloven heel sterk dat wat je zaait, ook zult oogsten, dat wat je doet in drievoud bij je terugkomt. Wat je de wereld aandoet komt bij je terug, dus zelfs de meest doorgewinterde, slecht bedoelende heks zou je nooit willen betoveren.
Als er al iets wordt uitgezonden is het helende kracht, liefde, wijsheid, creativiteit en vreugde.Drankjes die heksen maken zijn bedoeld om hoofdpijn te verzachten of om honden te ontvlooien, niet om de duivel in je te laten varen :-)
Eindelijk! Verder met wat Wicca dan wel is.Home Page | Jaarwiel | Godinnen | Maanrituelen | The Mabinogion | Kaarten | ogham | bomenritueel | evp | pendelen | Dromen | Entiteiten | wicca | Chants | Div Healing | Foto`s | contact | Link page | QR code | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu